Scrisoare Titu Maiorescu (10 februarie 1884)

Scrisoare Titu Maiorescu (10 februarie 1884)

de Mihai Eminescu


D-lui Mih. Eminescu
Wien, Ober-Dobling, in der Heilanstadt Leidesdorf-Obersteiner


Iubite domnule Eminescu,


Si scrisoare D-tale catre mine si scrisoarea de mai-nainte catre Chibici le-am citit, eu, familia mea si si toti amicii D-tale, cu o nespusa bucurie. Ne-au fost dovada sigura despre deplina D-tale insanatosire.
Nu te mira ca iti vorbesc mai intii de bucurie, desi amindoua scrisorile sint triste si concepute sub un fel de "depresiune a moralului", cum ar zice galomanii nostri.
Caci eu cred tristetea D-tale trecatoare si desigur neintemeiata; pentru noi ramine, dar, bucurie curata.
Vezi, D-le Eminescu, diagnoza starii D-tale trecute este astazi cu putinta si este absolut favorabila. Se vede ca din cauza caldurilor mari, ce erau pe la noi in iunie 1883, D-ta ai inceput a suferi de o meningita sau inflamare a invalitoarei creerilor, mai intii acuta, apoi chronica, din care cauza (precum se intimpla totdeauna in asemenea cazuri, ca adese si la Typhus), ai avut un deliriu continuu de peste 5 luni, pina cind s-a terminat procesul inflamatiunii. In tot timpul acestui vis indelungat, ai fost de o veselie exuberanta, incit e pacat ca nu ai pastrat nici o aducere aminte a trecutului imediat.
Ei, acum ai iesit din vis, precum trebuia sa iesi, si ti-ai recistigat constiinta. De aci nu poti lua motiv pentru atita greutate sufleteasca, cu tot peismismul D-tale obicinuit.
In privinta aceasta, iata cum stau lucrurile: Chibici pleaca poimiine, duminica la Viena si va fi dar luni pe la 4 ore la D-ta om Ober-Dobling, precum ti-am telegrafiat alaltaieri. El vine pentru ca, in intelegere cu dr. Obersteiner si dupa sfatul lui, sa te scoata din Institut si sa faca impreuna cu D-ta o excursiune de vreo 6 saptamani spre sudul Alpilor, poate pina la Venezia, Padua sau Florenta. Are mijloace banesti pentru aceasta, precum si - se-ntelege - pentru improspatara garderobei D-tale, care va fi stat si ea ca in vis in aceste 6-7 luni.
Dupa aceasta, daca nu va fi indicata vreo cura la bai, la Hall, d.e., va veti intoarce impreuna in tara, unde trebuie sa te mai odihnesti citva luni, pentru a te intrema fiziceste pe deplin. Theodor Rosetti te invita sa petreci aceste luni la mosia lui Solesti, unde iti va pregati primirea in modul cum il vei dori D-ta.
Dupa aceasta , asadar pe la August, in urma intervenirei Reginei, care iti poarta cel mai sincer interes, vei fi numit in vreo functie, care sa-ti convie, d.e, ca Bibliotecar al Universitatii Iasi.
De aici intelegi ca despre vreo ingrijorare peste existenta D-tale materiala in viitor nu poate fi vorba.
Dar vrei sa stii cu ce mijloace esti sustinut deocamdata.
Bine, Domnule Eminescu, suntem noi asa straini unii de altii? Nu stii D-ta iubirea si (daca-mi dai voie sa intrebuintez cuvintul exact, desi este mai tare) admirarea adeseori entuziasta ce o am si eu si tot cercul nostru literar pentru D-ta, pentru poeziile D-tale, pentru toata lucrarea D-tale literara si politica?
Dar a fost o adevarata exploziune de iubire cu care noi toti prietenii D-tale (si numai acestia) am contribuit pentru putinele trebuinte materiale ce le reclama situatia.
Si n-ai fi facut si D-ta tot asa, din multul-putinul ce l-ai fi avut, cind ar fi fost vorba de orice amic, necum de un amic de valoarea D-tale?
Acum trebuie sa mai stii ca volumul de poezii, ce, dupa indemnul meu, ti l-a publicat Socec in Decembrie anul trecut, a avut cell mai neasteptat succes, asa incit Socec sta inca uimit. In aceste 7 saptamini de la aparitiunea lui, s-au vindut 700 de exemplare; o mie este toata editia, si de pe acum trebuie sa te gindesti la editia a doua, care va fi reclamata pe la toamna si in care vei putea face toate indepartarile ce le crezi de cuviinta.
Poeziile D-tale, pina acum ingropate in Convorbiri, sint astazi cetite de toate cocoanele de la Palat pina in mahala in Tirchilesti, si la intoarcerea in tara te vei trezi cel mai popular scriitor al Romaniei. "Was ich mir dafor Koofe?" zici d-ta. Asa cam este, dat tot nu este rau, cind te simti primit cu atita iubire de compatriotii tai.
Asadar, fii fara grija, redobindeste-ti acea filosofie impersonala ce o aveai totdeauna, adaoge-i ceva veselie si petrecere in excursiunea prin frumoasa Italie, si la intoarcere mai incalzeste-ne mintea si inima cu o raza din geniul D-tale poetic, care pentru noi este si va raminea cea ma inalta incorporare a inteligentei romane.
La revedere cu bine si o calda stringere de mina de la toti, de la toti prietenii, si mai ales de la
al D-tale devotat,
T. M.

Mai scrie-mi cite un rind din Italia, daca ai vreme in mijlocul impresiilor de-acolo.





Scrisoare Titu Maiorescu (10 februarie 1884)


Aceasta pagina a fost accesata de 3054 ori.
{literal} {/literal}