Serbarea de la Putna - In Bucovina
de Mihai Eminescu
Sosit la Cernauti, am inteles mai bine cuvintele pentru care comitetul central staruise ca serbarea sa nu se mai faca.
Pamfilie Dan nu ridicase de la posta banii ce sosisera si nu credea ca vom putea sa punem la cale serbarea.
Fruntasii romanilor din Bucovina, oameni cumpaniti si preocupati de interesele locale si actuale, nu erau accesibili pentru vederile noastre, se temeau ca-i vom compromite rin agitatiunile pornite in vederea serbarii si erau hotarati sa nu ia parte la serbare. Indeosebi Alecu Hurmuzaki, cel mai cu trecere dintre dansii, staruia sa renuntam la executarea hotararii, luate in clipa de avant juvenil, ori, cel putin, sa ne marginim a depune urna pe mormant, fara de steaguri nationale, fara de discursuri, fara de portic si arcuri de triumf.
Ce puteam sa fac eu? Ce trebuia sa fac?!
Eram convins ca tocmai pentru romanii din Bucovina serbarea are sa fie punctul de plecare al unei noua epoci culturale; fara de bucovineni, insa, ba chiar contra vointei lor, nu se putea face serbarea, si colegii nostri din Bucovina nu indrazneau sa intre in comitet.
Daca ar fi existat dar un comitet, l-as fi convocat, as fi obtinut de la el hotararea de amanare si as fi scapat si de raspunderea grea ce ma apasa si de munca incalculabila ce ma astepta; eram insa eu singur si nu puteam decat sa fac tot ceea ce e cu putinta ca programul stabilit de comitetul central sa fie executat in toate amanuntele lui.
Am vestit deci atat pe public, cat si pe celelalte comitete ca comitetul s-a stabilit la Cernauti, si nu mi-a ramas de asta data decat sa subscriu ca presedinte, luand pe I. Luta ca secretar.
Mi s-a cerut acum sa nu fac nici o pregatire mai nainte de a ma fi incredintat ca guvernul provincial nu va opri serbarea.
Voiam si eu s-o fac aceasta, dar mai multe zile de-a randul m-am plimbat zbatandu-ma pe ulitele Cernautilor si discutand cu Pamfilie Dan, care ma primise in gazda, si in cele din urma m-am dumirit si am luat hotararea de a pleca si singur la Putna, daca nu va fi voind nimeni sa ma insoteasca.
Stiam prea bine ca intrunirea nu se va putea face decat cu voia autoritatilor locale si in prezenta unui comisar; n-aveam insa sa fac aratare decat in termen de trei zile, iar pana la 15/27 august mai erau cateva saptamani, si pentru facerea pregatirilor n-aveam nevoie decat de invoirea egumenului, care ma astepta cu nerabdare. Ar fi fost o indirecta marturisire ca stau la indoiala asupra dreptului nostru de a face serbarea daca as fi cerut voie chiar de pe acum.
N-aveam nici o daravere cu guvernul Bucovinei; nu eu aveam sa ma duc sa-i dau, ci el avea sa vie sa-mi ceara explicatiuni, daca avea nevoie de ele. Acest fel de a vedea era neobicinuit in Bucovina si a incalzit pe multi dintre bucovineni si mai ales pe intru fericire pomenitul S. Andreevici-Moraru, atunci preot si membru in consistoriu, suspendat in urma conflictelor pe care le avusese cu metropolitul Hacman. Sub ocrotirea lui am ajuns in cele din urma sa constituim comitetul, in care au intrat mai multi dintre colegii nostri din Bucovina, intru care cei mai zelosi Pamfilie Dan, Vasile Moraru, fiul mentorului nostru, I. Luta, Gribovschi si Cocinschi. De aici inainte am rasuflat si eu mai usor, caci acum nu mai vorbeam in numele unui comitet care nu exista si nu mai purtam eu singur raspunderea.
Primul act emis de acest comitet a fost subscris de mine ca presedinte, de Dan ca casier si de Moraru ca secretar, si n-am mai plecat la Putna, cum fusese vorba, cu desagii in spinare, ci in caruta parintelui Dan, tatal lui Pamfilie care, primind sarcina de casier, tremura cand punea mana pe bani si a devenit torturatorul nostru.
Voind sa profitam de ocaziune ca sa ne punem in legatura cu fruntasii de la tara si mai ales cu preotii, am facut calatoria cu mare inconjur si ne-am oprit pretutindeni unde speram sa ne pume gasi agenti. Toti se bucurau ca serbarea se va face, si mai alesla Siret, unde Teodor Stefanelli facuse o viua propaganda, am tinut chiar o mica intrunire.
Ioan Slavici - Amintiri (1924)
Ioan Slavici - Serbarea de la Putna
Serbarea de la Putna - La Viena
Serbarea de la Putna - In Bucovina
Ioan Slavici - Serbarea de la Putna - La Putna
Serbarea de la Putna - Masa festiva
Serbarea de la Putna - Congresul
Serbarea de la Putna - Descurcarea
Serbarea de la Putna - Incheiere
Aceasta pagina a fost accesata de 3081 ori.